Lokaal Halderberge denkt in mogelijkheden in plaats van in bedreigingen. Aldi zoekt al 10 jaar naar een andere locatie in Oudenbosch, omdat de huidige locatie niet rendabel is. In Hoeven is de Aldi al vertrokken. Aldi moet behouden blijven voor Oudenbosch en Lokaal Halderberge zegt daarom JA tegen het bestemmingsplan om dit op de Bosschendijk (oude handelscentrum) mogelijk te maken. Een mooie plek die voldoet aan de voorwaarden die de gemeente gesteld heeft.

Ook voor o.a. Hoeven en Bosschenhoofd is dit een mooie locatie. Nu zien we die inwoners vaak in Etten-Leur/Rucphen/St. Willebrord bij Aldi/Lidl/Dirk de boodschappen doen. Aldi aan de Bosschendijk zou in elk geval ook voor meer traffic voor de winkels Aan de Prof. Mulderslaan zorgen.

Daarnaast: in Oudenbosch centrum wordt door de gemeente flink geïnvesteerd om het naar een BOVENLOKAAL functionerend centrum te brengen. Oudenbosch heeft hiervoor veel potentie, maar er moet ook nog veel gebeuren. Als dat centrum eenmaal die status heeft bereikt zullen de boodschappers uit zuid-oost Halderberge waarschijnlijk ook wat vaker doorrijden naar dat – o zo mooi geworden – centrum in plaats van naar de in de omstreken gelegen winkels. Een win-win situatie!

Wim van den Broek schreef op BN DeStem onderstaand artikel over de besluitvorming in de gemeenteraad over de verhuizing van de Aldi.

Raymond van Os en Gerald Kas liet vorige week de vrachtwagen van Aldi al voorrijden bij het handelscentrum aan de Bosschendijk. Dat feest gaat niet door; de gemeenteraad van Halderberge stak er donderdagavond een stokje voor.

Raymond van Os en Gerald Kas liet vorige week de vrachtwagen van Aldi al voorrijden bij het handelscentrum aan de Bosschendijk. Dat feest gaat niet door; de gemeenteraad van Halderberge stak er donderdagavond een stokje voor. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Gemeenteraad steekt stokje voor verhuisplannen Aldi Oudenbosch

OUDENBOSCH – Na tien jaar ‘draaikonterij’ van college en ook diverse raadsleden staat Aldi supermarkt met lege handen. Een raadsmeerderheid weigert mee te werken aan de verhuizing van de te kleine winkel in het centrum van Oudenbosch. Slechts de vijfmansfractie van Lokaal Halderberge en CDA-er Simone Dirven staan achter de relocatie van Aldi naar de Bosschendijk aan de rand van Oudenbosch.

Raadslid Gisela van Beek (LH) deed in de raadsvergadering een ultieme poging de overige fracties mee te krijgen in het raadsvoorstel. Er ligt immers sinds twee jaar een realisatieovereenkomst tussen Aldi en de gemeente, waarin de weg vrij gemaakt wordt om de supermarkt te verplaatsen naar het handelscentrum aan de Bosschendijk. Aan de voorwaarde om de winkel aan de Kade een nieuwe invulling te geven, kon Aldi voldoen. Boekenvoordeel zou naar Oudenbosch komen.

Veto

Die plannen komen nu op losse schroeven te staan. Vijftien van de 21 raadsleden verwierpen het raadvoorstel. VVD, VDG, Progressief Halderberge en WOS ondersteunden hun veto met argumenten als ‘precedentwerking’, ‘strijdig met gemeentelijk en provinciaal beleid’ en ‘we willen geen detailhandel op bedrijventerreinen’.

Van Beek hoorde het hoofdschuddend aan. ,,Zitten we hier nu voor een paar ondernemers of het belang van alle inwoners?‘’ Met name de ommezwaai van de VVD-fractie in de loop der jaren, verbaasde haar. VVD-raadslid Sharona Malfait zei dat destijds de Aldi met het sterke merk Action schermde als vervangende winkel aan de Kade. ,,Nu is dat Boekenvoordeel, toch net even een andere speler.‘’ Ook andere fracties geloven niet dat de boekenhandel een verrijking is voor Oudenbosch.

Gelaten

Enigszins gelaten volgden burgemeester en wethouders het digitale debat over het hoofdpijndossier. Hoewel burgemeester Heleen van Rijnbach-de Groot bij aanvang de raadsleden op het hart drukte dat het college unaniem achter het voornemen staat om Aldi uit te plaatsen, namen de wethouders Hans Wierikx en Thomas Melisse vrij eenvoudig ‘hun verlies’.

,,Een dossier met enkel verliezers‘’, concludeerde Frits Harteveld (Progressief Halderberge), terwijl ook hij als toenmalig wethouder economische zaken. Aldi kondigde eerder al aan naar de Raad van State te stappen als Halderberge niet mee gaat in de verhuisplannen. Of de winkel aan de Kade nog lang open blijft, is zeer de vraag.